28 окт.

Избелване на зъбите

Съществуват различни методи на избелване на зъбите. В основата на повече от тях е химическото въздействие върху пигментите по зъбните повърхности. Тези пигменти се окисляват и по-този начин зъбите стават по-светли и бели. Д-р Славов предлага на своите пациенти, т.нар. домашно избелване на зъби. Предимства на този метод са сравнително ниската концентрация на активното вещество, което не позволява да се стигне до изгаряне на венеца или до много силна чувствителност на зъбите. Освен това при този метод пациентът сам контролира постигнатия резултат, чрез броя на апликациите. Методът се състои в изработване на индивидуални шини за всеки пациент, в които той поставя избелващ гел. След това тези шини се поставят в устата и пациентът спи с тях. Има някои неща, които е важно да се знаят когато се прави домашно избелване на зъби:

ИНСТРУКЦИИ ЗА ПАЦИЕНТА

 • Измийте грижливо зъбите си с изблваща паста за зъби.
 •  След снемането на връхчето на спринцовката, нанесете съдържанието на равен слой в най – дълбоката чст на шината. Около 1/3 от съдържанието на спринцовката ще е необходимо за една процедура по избелване.
 • Наложете шината плътно върху зъбите си. Притиснете шината към тях, за да се разпредели равномерно гелът върху предна им повърхност. Прекомерният натиск не е препоръчителен, защото ще изтласка много гел извън шината. Като използвате мека четка, салфетка или чист пръст, нежно остранете излишния гел, който може да потече над ръба.
 •  Меката, инцивидуално оформена шина обикновено се носи по време на сън, но Вие можете да извършвате ежедневните си дейности докато я носите, ако сте избрали дневна употреба.
 •  След изтичане на предписаното време, отстранете шината. Измийте с четка и хладка вода остатъчния гел първо от зъбите и след това от шината. Шината трябва да се остранява преди хранене и пиене.

В никакъв случай не пушете докато избелвате зъбите си!
Мийте шината с вода не по топла от 36 градуса.

Помнете:

 1. Преди избелването на зъбите е задължително почистването на зъбен камък и полиране с четка и паста.
 2. Зъбите са естествено по-тъмни в близост до венеца. Тези места могат да изискват повече време, за да се изсветлят и обикновено остават малко по-тъмни.
 3. Малка част от пациентите изпитват чувствителност при избелване. Ако все пак се появи такава, обърнете се към соматолога си. Може да Ви бъде препоръчан друг график на избелване или друг продукт.
 4.  Храни с високо съдържание на лимонена киселина могат да предизвикат чувствителност.
 5.  Някои пациенти забелязват временен дискомфорт на венците, устните или гърлото. Ако някой от тези симптоми продължи повече от два дни или прогресивно се влоши, обърнете се към стоматолога си.
 6. Кафе, тютюн, Кока кола, червено вино и други пигменти в храни и напитки могат отново да оцветят зъбите Ви. Ако това се случи, те успешно отново могат да бъдат избелени само след няколко нощи.
 7.  Дръжте гела в хладилник, но без да го замразявате. Съхранявайте го недостъпно от деца!
 8.  Не изпозлвайте при бременност! За по – добри резултати не яжте докато носите шината. Не използвайте тютюневи изделия. За да предпазите гела не излагайте спринцовките на топлина и слънчева светлина.