27 окт.

Лечение на пародонтит. Почистване на зъбен камък.

Колко често трябва да се почистват зъбният камък и плаката?

Плаката се почиства ежедневно с миенето на зъбите. Тъй като четката не може да достигне под венеца, там се натрупва плака, която с времето се превръща в зъбен камък. Почистването му трябва да се прави профилактично на 4-6 месеца и по индивидуален план.
Зъбният камък, който се натрупва под венците и по корените на зъбите, предизвиква образуването на т.нар джобове. Те са костни и венечни. Представляват отдръпване на костта и венеца от корените на зъбите.

Какви са симптомите на пародонтит?

При пародонтит се наблюдават: кървене на венците при миене или докосване, разклащане и разместване на зъбите, лош дъх, болка при дъвчене. Тези симптоми могат да засягат един или повече зъби. С напредването на процеса, венците се подуват и кървят дори при съвсем леко докосване, джобовете се задълбочават и унищожават венеца и костта. Зъбите се разклащат и могат да паднат.
При адекватно, навременно лечение и редовна профилактика, тези процеси са напълно лечими.

Как се почиства зъбният камък?

Д-р Славов разполага с модерен ултразвуков скалер, с който ефективно се почиства зъбният камък. Освен това използва четки и специална полирна паста за фино премахване на всички отлагания по зъбите.
Най – добре е лечението да започне в началната фаза на венечното възпаление с премахване на зъбна плака и камък с помощта на ултразвуков скалер. В по – редки и тежки случаи се налага допълнителна медикаментозна и хирургична терапия.
Основните цели на лечението са:

  • да се установи и отстрани причината за заболяването
  • да се спре възпалението и загубата на кост
  •  да се възстановят функционалните и естетични дефекти

След края на терапията се изготвя схема за профилактика и поддръжка на постигнатите резултати.
Желателно е стоматологичният кабинет да се посещава най-малко на всеки шест месеца за професионално почистване на зъбен камък. Честотата зависи от много фактори. Някои хора натрупват по-бързо зъбен камък и имат нужда от по-често почистване.