18 окт.

Микроскопска стоматология

Денталният микроскоп е апарат, който предизвика революция в съвременната стоматология. Той представлява система от лещи, позволяващи на денталния лекар да вижда с огромно увеличение и до най-малкия детайл. Освен това е снабден с много силен източник на LED светлина. Моят кабинет е оборудван с микроскоп Global Surgical – A серия. Това е американски производител и един от световните лидери в областта.
Чрез микроскопът се решава един от основните проблеми в стоматологията, а именно видимостта. Така работното поле става едновременно увеличено и силно осветено. Това разкрива пред зъболекаря огромни възможности както за диагностика, така и за лечение. Колкото повече вижда един лекар, толкова повече може да лекува. Става възможно диагностицирането на кариес в най-ранен етап и на трудно достъпни места. Възможно е намирането на пукнатини по зъбите. При умъртвяване на зъби е много по-лесно намирането на кореновите канали, установяване на допълнителни канали или рядко срещани анатомични особености. Става възможно отстраняването на счупени инструменти в каналите на зъбите, което е напълно невъзможно без микроскоп. При прелекуване на зъби е възможно премахване на старата заплънка в каналите, преодоляване на прагове в тях, поправка на перфорации. Всичко това са усложнения, които ако не бъдат преодоляни, лечението на съответния зъб би било напълно обречено.
Изработването на пломби под увеличение значително подобрява тяхното качество и адаптацията към зъбните тъкани. С помощта на увеличението можем още по-добре да оценим качеството на наличните възстановявания в устата и съответно необходимостта от подмяна на някои от тях. При почистване на зъбен камък под микроскоп може да се гарантира пълното му премахване както от пространството под венеца, така и между зъбите. Работата върху млечни зъби, които са значително по-малки от постоянните се подобрява многократно.

Щастлив съм от факта, че съм собственик на един от едва няколко микроскопа в цяла Старозагорска област. Все още техният брой в България и като цяло в Европа е сравнително малък. Това се дължи на факта, че закупуването на микроскоп е свързано с много голяма финансова инвестиция и е необходимо придобиването на допълнителна квалификация за този тип работа.  В моята практика качеството на диагностиката и лечението са основен приоритет.