17 юни

Рентген в денталната медицина.

Рентгеновото изследване е с огромна диагностична стойност в съвременната стоматология. В нашия кабинет разполагаме с последно поколение дигитален италиански рентгенов апарат – My ray. Така имаме възможността да правим снимки директно, докато пациентът е на зъболекарския стол. По този начин се спестява чакане и ходене до рентгенова лаборатория. Буквално след няколко секунди може да видите Вашата снимка на монитор, разположен срещу Вас. Приложенията на този апарат за диагностика са много разнообразни. Най-често срещаните кариеси са тези, които се развиват между зъбите, тоест по тяхната страничната повърхност. В много голям брой от случаите такъв кариес, когато е все още малък или средно голям, е абсолютно незабележим при преглед. На качествена рентгенова снимка обаче тези кариеси се виждат и така може навременно да се изработи пломба и да се спестят бъдещи усложнения, като например пулпит и съответно умъртвяване на зъб.

 

В нашата практика огромна част от работата са кореновите лечения. Немислимо е кореново лечение да се започне без качествена диагностична рентгенография. Когато имаме добър дигитален рентген, ние получаваме безценна информация за разположението и големината на корените на зъба и дали те са прави или извити в определена степен. Можем да получим ориентация за позицията на съседни анатомични структури, като например синуса на горната челюст. След като завършим едно такова лечение, правим нова снимка, за да проверим дали каналите са запълнени докрай и хомогенно, което е много важно за крайния успех. След шест месеца винаги се прави контролна снимка за проследяване на тези лечения.

 

Когато прелекуваме зъб, който е умъртвен преди време, рентгенът е от още по-голяма важност. Така можем да видим докъде са запълнени каналите при предходното лечение, могат да се установят налични проблеми – като счупен инструмент, перфорация, наличен гранулом и др. Това е изключително ценна информация. Когато лекуваме зъб с гранулом, контролната снимка след шест месеца е задължителна, за да видим дали имаме успех и настъпване на оздравителен процес.

 

Дигиталният рентген има множество преимущества пред класическия. Дигиталната снимка се гледа на компютър, като е в многократно по-голям размер от реалния и е значително по-детайлна от класическата. Могат да се променят както размера на изображението, така и контраста, и да се използват различни филтри и инструменти за допълнително повишаване на качеството. Снимките при желание от страна на пациента могат да се изпращат на електронна поща. Съхранението им също е много по-лесно. При класическите снимки на плака, зъбът е в приблизително реален размер и самата снимка не подлежи на никаква обработка. Видими са значително по-малко детайли и е необходимо продължително взиране срещу негативоскоп.

Рентгеновото изследване е незаменимо в нашата практика и затова сме се постарали то да е достъпно за всеки наш пациент.